Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

                                       

  SE VCH   Tollartrollets Aramis

"Aramis"

 

Reg.nr:   S12671/2002.

Född:   2002-01-03.

HD  grad  B

AD   ua

Öga   ua

Fader:   Bella Nova´s  Lockande Leonardo   S12414/98.

Moder:   SE VCH  LPI  Hircum´s  Mireille   S43071/97.

 

 

   

  

                                     

 

Resultat
 


2003-09-06 Genomförd Mentalbeskrivning (MH)


Utställning

Junkl: 1 pris, junkk: 1 pris, HP (4/1-2003 Göteborg)

Junkl: 2 pris (22/3-2003 Malmö)

Ukl: 2 pris ( 6/4-2003 Linköping)

Ukl: 1 pris, ukk: 2 pris, Ck, bhkl: 3 pris (25/5-2003 Stenungsund)

Ukl: 1 pris, ukk: 1 pris, Hp (15/6-2003 Gränna)

Ökl: 2 pris (14/2-2004 Göteborg)

Ökl: 2 pris (22/2-2004 Moheda)

Ökl: 2 pris ( 28/3-2004 Uddevalla)

Ck, Jkl: 1 pris, jkk: 1 pris, bhkl: 3 pris ( 23/5-2004 Stenungsund)

Jkl: 1 pris, jkk: 1 pris (20/6-2004 Gränna)

Jkl: 1 pris, jkk: 2 pris (11/7-2004 Tvååker)

Jkl: 1 pris, jkk: 2 pris ( 19/6-2005 Gränna)

 


Jaktprov


2004-05-01 0 nbkl - SSRK Eksjö, Johansson Leif
2004-05-15 0 nbkl - SSRK Ostkusten, Asp Leif
2004-05-16 3 nbkl - SSRK Ostkusten, Norrblom Anita
2004-08-14 3 nbkl - SSRK Skedhult, Ferm Bo
2004-09-20 0 nbkl - SSRK Alingsås, Nilsson Sven-Göran
2005-05-22 0 nbkl - SSRK Kuså, Norrblom Anita
2005-08-27 3 nbkl - SSRK Skedhult, Bech Jensen John
2006-05-13 3 nbkl dummyprov - SSRK Bromölla, Gudmundsson Agneta
2006-08-05 2 nbkl - SSRK Hunneberg, Ferm Bo
2006-08-23 0 nbkl - SSRK Västra, Anderson Monica
2006-08-26 0 nbkl - SSRK Skedhult, Westerman Roger
2007-09-29 2 ökl tollingprov - SSRK Södertälje, Björne Erik
2008-04-26 0 nbkl - SSRK Söderköping, Närling Mats
2008-04-26 1 ökl tollingprov - SSRK Söderköping, Gustafsson Leif


Viltspårprov

Anlagskl: Godkänd (1/4-2008)

Ökl: 1 pris, HP (17/5-2009)

Ökl: 1 pris, HP (13/6-2009)

Ökl: 1 pris, HP (1/8-2009)

Ökl: 1 pris, HP (2/8-2009)

 

 

 

   Minne: Avliden 16/7 - 2013  

 

Epilog

Tollartrollets aramis

Aramis kom till mig 2002 och vi har haft ett mycket roligt och lärorikt förhållande.

Redan 1:a månaden han kommit hem fick han apportera fågel. Det blev en kråka som var skammad. Aramis och kråkan var inblandad i ett präktigt slagsmål och han lärde sig fort att kråka bits.

Att träna med honom var mycket roligt och intressant. Vi började träningen hos Göteborgstollarna som då leddes av Bengt och Annelie L. Grunderna var bra och han började förstå att husse också visste vad man ska göra. När vi kom längre i träningen var det SSRK GBG:s jaktansvariga Gerda P. som fattade tycke för honom och tog honom under sina vingar. Han tittade på hur hennes och andra hundar gjorde och gjorde sedan likadant. Här gällde det för mig att pränta in kommandot, och att umgås med hundar som gjorde rätt.

 

B-prov:

Aramis tyckte att jag mest var i vägen på B-proven då jag inte bar någon bössa. Han studsade mellan skytten och mina fötter som han trampade på, liksom för att säga - Stå still här. Jag fixar detta själv.

Alla bedömningar jag har på honom säger ¨en mycket självständig individ¨.

Vid ett annat tillfälle nere i Småland genomförde Aramis nästan hela provet under tiden som jag och domaren hälsade och jag fick en genomgång av upplägget. Att se sin hund simma ut till båten på sjön för att se vad de hade för fågel eller till kastarna med samma nyfikenhet var INTE roligt då, men idag.

Aramis är nog den enda hund som nollat men fått pris för väl genomfört prov. Nu var priset ett koppel och orden löd- Detta var provets bästa hund men med provets sämsta förare. LÄR ARAMIS GÅ FOT.

 

Tollingprov

Innan Tollingproven blev officiella genomförde vi ett Tollingprov nkl nere i Småland. Här var Kurt L. domare och under tollingen smet Aramis bort till närmsta funktionär och tog hans fågel som skulle apporteras efter tollingen. När jag frågade domaren om jag skulle bryta blev svaret- Vad ska du ha din hund till? Jaga och apportera fågel svarade jag. Kör vidare då blev hans svar.

Vid prisutdelningen blev Aramis domarens val.

Nu började jag inse vad jag fått i kopplet och vad en tollare var för något. En riktig spjuver med glimten i ögat som kan allt själv.

Tolling jaktprov var Aramis grej. Här var det han och husse tillsammans som jobbade. Ingen skytt som gick framför. Vid vårt första officiella Tolling prov stod det en skytt nere vid vattnet och Aramis blev mycket förvånad. Vad gör han där? Han stör viltet när vi jobbar. Det är bara husse och jag när vi tollar, men eftersom husse kastar tollingpinnen så försöker vi väl ändå trots det toket som står där och skrämmer fågeln verkade han säga. Provet blev genomfört och domaren Leif G. blev nöjd med vad han såg.

 

Full av hyss:

Att väcka husse det var enkelt. Dra av täcket och spring. Bjuds det på märgben så grävdes det ner blixtsnabbt för att sedan stjäla de andra hundarnas ben. När de var uppätna grävdes hans eget upp för att avnjutas inför de andras avundsjuka ögon. Vattensork var också kul att fånga och goda att äta.

 

Jakt:

Att tolla och jaga på riktig var höjdpunkten för honom. Fåglarna som han apporterade kom han in fint med, men han skulle bära fåglarna till bilen själv. Sträckan att gå på Tjurholmen är ca 7 km så det var långt att bära om det var många fåglar. Detta var mycket behändigt för mig då kunde jag gå och spana efter nya byten.

Att slåss med en stor arg Canadagås bland isflak fixade han också enveten som han var.

Vid älgjakten brukade jag om vädret tillät puffa upp ryggsäcken till kudde och ta en tupplur. Väl medveten om att Aramis väcker mig om det händer något. Det försiktiga pipet och krafsandet med tassen när älgen närmade sig var obetalbart. En gång i Värmland så somnade jag så djupt att han inte lyckades väcka mig. Skytten i grannpasset ser vad som sker. Jag vaknar av att Aramis stormskäller och jag kastar mig över honom med orden -Tyst för tusan. Radion sprakar till och grannskytten frågar- Varför skjuter du inte? Jag svarade- Jag kan väl inte skjuta honom för att han skällde? -Nej svarade han, inte hunden utan älgen som skulle sprungit rakt på dig där du sov om inte hunden hade försvarat dig. Skammens rodnad spred sig över mitt ansikte. Vid lunchsamlingen runt brasan var det många som satt bakåtlutade och blundade när vi kom.

 

Säg den lycka som varar för evigt.

Aramis var försiktig vid nedgång i vatten men där han kände till förhållandena kunde han hoppa. Det gjorde han även den gång då sjön hade mer än 1meter lägre vattenstånd. Aramis landade bland klippor och slog sönder benet. Det kom ett skri men sedan sa han inget mer. Fågeln som han hoppade efter kom han in med och jag undersökte honom men märkte ingenting. När vi kom hem sa grannarna att Aramis går på 3 ben bakom mig men på 4 ben framför mig. Jag klämde och drog men inte en reaktion fick jag. Sent om sidor gick vi till veterinär. Han klämde och drog han med utan resultat. Det blev sjukgymnastik i någon månad innan Aramis blev opererad för korsbandskada. Sedan fortsatte det med meniskskador på benet så han fick bli jaktprovspensionär. Apportera som retriever fick han fortsätta med.

 

Spårprov och eftersök:

Utöver jaktprov så har eftersök varit mycket roligt, både skarpt och träning. Att ha en duktig eftersökshund är bra om man gillar jakt. Andra jaktlag hemmavid och i Värmland har bett om assistans och vi har aldrig misslyckats.

Vid spårprov är det mycket roligt att ha en Tollare. Domarna brukar ha tax, drever eller annan drivande hund. En retriever kan ta kommando vilket gör livet lättare. Ex: Domaren har kommit sent på kvällen och lägger spåret när det börjar mörkna. Spåret leder fram till en djup spricka i berget. Domaren har hoppat ca1,5m över sprickan som är kanske 3 m djup och fortsatt med spåret. Jag kopplar loss Aramis med orden- Här hoppar inte min hund i sele. Domaren protesterar för han tror att Aramis ska smita iväg på andra sidan skrevan. I hoppet ger jag kommandot: Sitt. När han landar tar han inte ett steg utan sätter sig direkt. Själv tar jag sats och hoppar efter, selar på Aramis och fortsätter spåret. Domarens kommentar var - Det var som he.. Behöver jag säga att det blev högsta poäng.

Aramis har deltagit i flera spårtävlingar och alltid gjort bra ifrån sig.

 

Att ha en Tollare som Aramis är inte att ha hund utan en kamrat som gör allt han kan för dig. Som min fru sa- Det är väl tur att jag inte är hundallergiker för då fick väl jag flytta? Jag behövde inte svara.

 

En dag nu i mitten av juli tyckte vi att han andades lite ansträngt. Han ville ändå vara med att träna, men han blev fort trött. Han såg lite hängig ut. Tid bokades hos veterinär på husdjurshälsan som röntgade honom.

 

Resultatet var nedslående: Cancer i lungorna.

Den 16 juli 2013 fick jag låta Aramis gå till de sälla jaktmarkerna. Nu är han fri att göra allt det roliga som han vill. Han är dock otroligt sörjd och saknad.

 

Aramis linje lever dock vidare. Den 3 juni 2010 blev han pappa hos Margareta Sasse med doglefox kennel.

Vid pennan: En mycket nedstämd husse/ Jan-Inge.

 

.